Rekenhulp

Gratis patroon voor deze schattige kookstoof

Voor de fotoshoot van al onze producten maakten wij vele eindtoepassingen. Waaronder deze enorm schattige kookstoof! Superhandig in de keuken, en ook nog eens heel erg duurzaam. 🌿 Wil jij ook wel zo'n mooie kookstoof? Lees dan gauw verder voor het gratis patroon.
Gratis patroon voor deze schattige kookstoof

TIP: Klik op de foto’s om ze in het groot te zien!

Let op: onderstaand patroon is geschikt voor pannen met een diameter tot 21 cm.

Benodigdheden

  • Pen of potlood
  • Meetlint
  • Patroonpapier
  • Kleermakerskrijt
  • Stof 75 x 150cm
  • Biaisband 2,5 m
  • Koord 1,5 m
  • Vulwol, Comfort gekamde dikke deken 500 gram

Stap 1

Rol als eerste het patroonpapier uit, zodat je ongeveer 1 meter vrij hebt. Meet 73 cm uit, midden op het patroonpapier. Vanuit de helft van die lijn, dus op 36,5 cm, ga je rond met het meetlint om het ronde patroon af te tekenen. Deze cirkel kun je vervolgens uitknippen.

Stap 2

Leg de zojuist uitgeknipte cirkel patroonpapier op dubbelgevouwen stof. Speld hem vast en knip het uit (ongeveer 1 cm naadtoeslag aanhouden). Haal het patroonpapier van de stof af en pak je meetlint en een krijtje. Meet vanaf de rand 26 cm naar binnen toe en zet daar een streepje. Herhaal deze stap pakweg elke 10 cm, zodat je op het midden van je stof een kleinere cirkel begint af te tekenen. In deze kleinere cirkel komt straks de bodem van je pan.

Stap 3

Pak de Vulwol. Wij gebruikten Vulwol Comfort 500 gram, in de vorm gekamde dikke deken. Leg deze uit op de binnenkant van de lap stof waar nog geen kleinere cirkel op is afgetekend. Tijdens het verdelen kun je de wol gerust rekken en schuiven, zodat het mooi evenredig verdeeld wordt. Pak nu de andere lap stof en leg deze met de binnenzijde bovenop de Vulwol. Speld het geheel nu vast op de kleinere cirkel die je bij stap 2 hebt uitgetekend.

Stap 4

Eenmaal vastgespeld is het tijd om de kleinere cirkel rond te naaien. Hiervoor kan het handig zijn om de ruimte tussen de reeds afgetekende streepjes op te vullen, zodat een duidelijk zichtbare cirkel ontstaat die je eenvoudig kunt volgen met je naaimachine. Zet de naaimachine op een langzame stand, de steek een beetje wijd en houd tijdens het naaien goed in de gaten dat de Vulwol een beetje op zijn plek blijft.

Stap 5

Het begint al aardig op een kookstoof te lijken inmiddels. Nu is het tijd om de biaisband op de buitenste rand vast te maken zodat de kookstoof wordt dichtgenaaid. Wij naaiden eerst een halve tot één centimeter van de rand af en konden vervolgens de biaisband erop naaien. Dit kan een gepriegel zijn wegens de wol; hoe breder de biaisband, hoe makkelijker het zal gaan. Doordat wij een smalle biaisband gebruikten, naaiden we het dicht met de hand. Bij een bredere biaisband zal het waarschijnlijk wel met de machine lukken.

Stap 6

Op 11 cm vanaf de buitenste rand gemeten komen de lusjes waar het koord doorheen gaat. Teken deze plekken af op 8 punten, evenredig verdeeld over de cirkel. Er zal ongeveer 19 cm tussen elke 2 punten in moeten zitten. Wij maakten de lusjes van biaisband, lint of een ander vergelijkbaar materiaal zal ook werken. Wanneer je de lusjes hebt vastgemaakt, kun je het koord erdoor doen. En klaar is je kookstoof!

Deel deze Wolpraat

Afdrukken
Over Vulwol

Jouw handwerk verdient het allerbeste: duurzaam, gezond, Vulwol. Weg met synthetische vulling, kies voor de zachtheid en kracht van schapenwol.

Ademend, vochtregulerend en zelfreinigend – Vulwol is comfortabel voor je huid, een zegen voor het milieu en het perfecte vulmiddel van al jouw knutselprojecten. 

Hier krijgt jouw idee vorm.

Makkelijk kiezen

Benieuwd welk vulwol geschikt is voor jouw volgende project? Gebruik de speciale keuzehulp!

Meer inspiratie

natuur tuin
Ontdek hoe Vulwol niet alleen binnenshuis, maar ook in de tuin een duurzame en natuurlijke keuze is. Van plantenbescherming tot comfortabele tuinmeubelkussens, Vulwol biedt verrassende...

Particulier

Zakelijk

Filter en zoek
Aanbevolen voor
Aanbevolen inspiratie (tags)
Rekenhulp Vulwol
Rekenhulp Vulwol

Elk project is uniek. Hoeveel Vulwol je precies nodig hebt, hangt af van de te vullen oppervlakte én de gewenste stevigheid.

Gelukkig hebben wij het meeste testwerk al voor je gedaan. Klik op een van de eindtoepassingen hieronder en kom te weten hoeveel Vulwol jij nodig hebt.

Ruim 100 gram voor het ligdeel en 900-1000 gram Vulwol voor de rand.

Zo’n 700-800 gram Vulwol voor een boxkleed van gemiddeld formaat.

Omhul bijv. een zware steen met ruim 500 gram Vulwol voor een stevige deurstopper.

Vulvermogen per liter inhoud in grammen Vulwol; luchtig gevuld ±30 / middelhard ±50 / stevig ±70

Kussen zonder rand, formaat 70x100cm voor middelgroot tot groot hondenras: ±2100 gram.

Bij gemiddelde stevigheid van de wolvulling, ongeveer 900 gram.

Gemiddeld formaat insectenhotel, 200 gram Vulwol

Vulvermogen per liter inhoud in grammen Vulwol; luchtig gevuld ± 30 / middelhard ± 50 / stevig ± 70

Vulvermogen per liter inhoud in grammen Vulwol; luchtig gevuld ± 45 / middelhard ± 75 / stevig ± 100

Zo’n 200 gram voor het ligdeel en 500 gram Vulwol voor een stevige rand.

Elke knuffel is uniek, maar voor enig houvast; in een maatbeker van een liter past bijna 100 gram Vulwol, zeer stevig samengeperst.

Afhankelijk v/h formaat kookstoof; van 350 gram voor een kleine tot wel 700 gram voor een flinke.

Een standaard emmer van 10 liter, zeer luchtig gevuld bevat ongeveer 170 gram knutselwol.

Voor een royale mulchlaag van ± 8cm, heb je 1 kilo wol per m² compleet bedekte bodem nodig.

Met 50 gram Vulwol heb je al een royale vulling.

Voor een stevige poef van 47x47x47 cm is ±6500 gram Vulwol nodig.

Elke pop is uniek, maar voor enig houvast; in een maatbeker van een liter past bijna 100 gram Vulwol, zeer stevig samengeperst.

Gebruik 250-300 gram Vulwol voor een klein sierkussen van 40×40 cm.

Een portie van grofweg 100 gram Vulwol is doorgaans voldoende.

Variërend van 300 gram voor een kleintje tot wel een kilo Vulwol voor een zware tochtrol.

Sterk afhankelijk van de maat en seizoen, maar reken op grofweg 250 gram.

Een portie van grofweg 300 gram Vulwol is vaak toereikend.

Voor een aangenaam warm winterdekbed is ± 600-700 gram Vulwol per m² nodig.

Per vierkante meter moet je rekenen op ongeveer 150-250 gram Vulwol.

Neem een kijkje op deze pagina en ontdek hoe je zelf berekent hoeveel Vulwol je nodig hebt.

De hoeveelheden in deze Rekenhulp zijn sterke richtlijnen, ontwikkeld om jou te helpen. Volg ze dus gerust. Het zijn echter geen garanties; we adviseren je dus om zelf ook een berekening te maken. Kijk daarbij naar de lengte, breedte en hoogte én de gewenste stevigheid van jouw project.