Rekenhulp
vulwol logo

Warme woonideeën: Vulwol in huiselijke sferen

In de knusse hoekjes van ons eigen thuis zoeken we allemaal naar comfort, warmte en een vleugje persoonlijkheid. Met Vulwol kun je die elementen samenbrengen in creatieve projecten die niet alleen je huis verrijken, maar ook een verhaal vertellen. Van een veilige haven voor de allerkleinsten tot een knusse zitplek en een innovatieve kookstoof; 3 prachtige projecten die je inspireren met de veelzijdigheid van Vulwol in huiselijke sferen.
vulwol gekamde dikke deken kaardvlies kookstoof
Warme woonideeën: Vulwol in huiselijke sferen
vulwol gekamde dikke deken kaardvlies kookstoof

Een babynestje

Het idee van een babynestje gevuld met Vulwol is even simpel als geniaal. Babynestjes bieden door hun vorm van nature een veilige, zachte plek voor je baby om te rusten en te spelen, waar je ook bent in huis. Dankzij de duurzame vulling wordt het daarnaast ook nog eens een hele gezonde plek voor je allerkleinste.

Het maken van een babynestje is een project dat liefde en zorg uitstraalt. Begin met het kiezen van een zachte, natuurlijke stof die past bij de zachte aard van de toepassing en natuurlijk jouw smaak. Duurzaam geproduceerde stoffen zijn hierbij aan te raden; zij zijn vaak aanzienlijk minder behandeld met chemische stoffen tijdens het maakproces. Bovendien hebben de makers vaak een eerlijke prijs gekregen voor hun arbeid; een moreel aspect waarvan gelukkig steeds meer producenten het belang inzien.

Het naaien van het nestje, het vormen van de randen en het vullen met Vulwol, elk stapje in het proces brengt jouw babynestje dichterbij. In deze foto zie je een babynestje dat we zelf maakten. Hier kozen we bijvoorbeeld voor een zachte donkergroene stof die ook geschikt is om op te borduren; leuk om het helemaal eigen en uniek te maken.

Het maakproces van een babynestje is al een beleving op zich. Je maakt iets moois voor je eigen (klein)kindje en dat heeft al iets magisch. 

Het begint met het uitmeten en knippen van de stof, gevolgd door het zorgvuldig afspelden van de contouren. Het vullen met Vulwol is misschien wel het leukste van het hele proces: je ziet jouw creatie voor je ogen tot leven komen en de perfecte vorm krijgen; klaar om het babietje te verwelkomen.

Het resultaat is een warme, uitnodigende plek, klaar om vele knuffelmomenten te beleven.

vulwol gekamde dikke deken kaardvlies babynestje

Een zelfgemaakte poef

Een poef gevuld met Vulwol is meer dan een zitplek; het is een statement van duurzaamheid, comfort en stijl. Het zelf maken van een poef geeft je de vrijheid om te experimenteren met materialen, kleuren en texturen. Het proces van het kiezen van de stof, het naaien van de hoes en het vullen met Vulwol is een creatief proces dat eindigt in een uniek stukje van jouw interieur dat helemaal past bij wie jij bent.

Het vullen van de poef met Vulwol zorgt voor een comfortabele, veerkrachtige zitervaring die zich aanpast aan jouw lichaam. Het is daarnaast vooral ook heel erg leuk om de poef te vullen met Vulwol; je zult versteld staan van hoeveel Vulwol er in past! 

Wij maakten er voor onze fotoshoots zelf ook één; 47x47x47 cm was de omvang. Er ging ruim 6,5 kilo Vulwol in… Daar mogen we zeker 3 schapen dankbaar voor zijn! 🐏 

Wanneer je ziet hoe jouw werk een functioneel en stijlvol element in je huis wordt is dat natuurlijk gewoon heel erg leuk en het geeft veel voldoening. Een zelfgemaakte poef is zo niet alleen een plek om te zitten, maar ook een symbool van jouw persoonlijkheid en ambacht. 

vulwol comfort fijne plukjes poef

Een kookstoof

Je ziet ze de laatste jaren vaker voorbij komen op Pinterest andere sociale media: de kookstoof. In wezen niet meer dan een stuk gevoerde stof waar je een pan in kunt laten doorgaren. Briljant!

Het idee van de kookstoof gaat ver terug naar het verleden (de voorganger heette hooikist) maar de essentie is nog steeds hetzelfde: je brengt eten aan de kook op je fornuis, en zodra het kookpunt bereikt is verplaats je de pan in de hooikist. En vandaag de dag dus in je kookstoof.

Daar gaart het eten langzaam verder. Het resultaat? Heerlijk smaakvol en perfect gaar warm eten én een flinke besparing op je gasverbruik. Bovendien hou je tijd over voor andere bezigheden, terwijl jouw warme hap zelfstandig gaart.

Een kookstoof vullen met Vulwol is mogelijk nog slimmer dan de hedendaags veelgebruikte synthetische vulmaterialen: Vulwol is ontzettend isolerend en warmte-efficiënt en bovendien 100% ecologisch. Daarmee meteen een prachtig voorbeeld van hoe traditionele technieken en natuurlijke materialen samenkomen in moderne innovaties.

Het maken van een kookstoof is een duurzaam en creatief avontuur. Het kiezen van de juiste materialen, het naaien van de hoes en het vullen met Vulwol leiden tot een product dat niet alleen functioneel is, maar ook een verhaal vertelt over zorg voor het milieu, slow-living en quality time met elkaar.

Ook dit item maakten we zelf voor de fotoshoot van onze producten. Voor onze kookstoof kozen we een gemiddelde pan-grootte, zo’n 21 cm diameter. We gingen voor de traditionele rode-blokjes-stof (een klassieker, toch? 🤩), vulden hem ruim met Vulwol (dan gaart ‘ie nog beter!) en werkten hem keurig netjes af met rode biesband. Lintje erom en klaar! Eetsmakelijk!

Elk van deze projecten, van het babynestje tot de kookstoof, toont de veelzijdigheid en warmte van Vulwol in huiselijke sferen. Laat je erdoor inspireren en maak ook van jouw huis een warme, uitnodigende plek vol duurzame verhalen en gezelligheid.

vulwol gekamde dikke deken kaardvlies kookstoof

Deel deze Wolpraat

Afdrukken
Over Vulwol

Jouw handwerk verdient het allerbeste: duurzaam, gezond, Vulwol. Weg met synthetische vulling, kies voor de zachtheid en kracht van schapenwol.

Ademend, vochtregulerend en zelfreinigend – Vulwol is comfortabel voor je huid, een zegen voor het milieu en het perfecte vulmiddel van al jouw knutselprojecten. 

Hier krijgt jouw idee vorm.

Makkelijk kiezen

Benieuwd welk vulwol geschikt is voor jouw volgende project? Gebruik de speciale keuzehulp!

Meer inspiratie

natuur tuin
Ontdek hoe Vulwol niet alleen binnenshuis, maar ook in de tuin een duurzame en natuurlijke keuze is. Van plantenbescherming tot comfortabele tuinmeubelkussens, Vulwol biedt verrassende...

Particulier

Zakelijk

Filter en zoek
Aanbevolen voor
Aanbevolen inspiratie (tags)
Rekenhulp Vulwol
Rekenhulp Vulwol

Elk project is uniek. Hoeveel Vulwol je precies nodig hebt, hangt af van de te vullen oppervlakte én de gewenste stevigheid.

Gelukkig hebben wij het meeste testwerk al voor je gedaan. Klik op een van de eindtoepassingen hieronder en kom te weten hoeveel Vulwol jij nodig hebt.

Ruim 100 gram voor het ligdeel en 900-1000 gram Vulwol voor de rand.

Zo’n 700-800 gram Vulwol voor een boxkleed van gemiddeld formaat.

Omhul bijv. een zware steen met ruim 500 gram Vulwol voor een stevige deurstopper.

Vulvermogen per liter inhoud in grammen Vulwol; luchtig gevuld ±30 / middelhard ±50 / stevig ±70

Kussen zonder rand, formaat 70x100cm voor middelgroot tot groot hondenras: ±2100 gram.

Bij gemiddelde stevigheid van de wolvulling, ongeveer 900 gram.

Gemiddeld formaat insectenhotel, 200 gram Vulwol

Vulvermogen per liter inhoud in grammen Vulwol; luchtig gevuld ± 30 / middelhard ± 50 / stevig ± 70

Vulvermogen per liter inhoud in grammen Vulwol; luchtig gevuld ± 45 / middelhard ± 75 / stevig ± 100

Zo’n 200 gram voor het ligdeel en 500 gram Vulwol voor een stevige rand.

Elke knuffel is uniek, maar voor enig houvast; in een maatbeker van een liter past bijna 100 gram Vulwol, zeer stevig samengeperst.

Afhankelijk v/h formaat kookstoof; van 350 gram voor een kleine tot wel 700 gram voor een flinke.

Een standaard emmer van 10 liter, zeer luchtig gevuld bevat ongeveer 170 gram knutselwol.

Voor een royale mulchlaag van ± 8cm, heb je 1 kilo wol per m² compleet bedekte bodem nodig.

Met 50 gram Vulwol heb je al een royale vulling.

Voor een stevige poef van 47x47x47 cm is ±6500 gram Vulwol nodig.

Elke pop is uniek, maar voor enig houvast; in een maatbeker van een liter past bijna 100 gram Vulwol, zeer stevig samengeperst.

Gebruik 250-300 gram Vulwol voor een klein sierkussen van 40×40 cm.

Een portie van grofweg 100 gram Vulwol is doorgaans voldoende.

Variërend van 300 gram voor een kleintje tot wel een kilo Vulwol voor een zware tochtrol.

Sterk afhankelijk van de maat en seizoen, maar reken op grofweg 250 gram.

Een portie van grofweg 300 gram Vulwol is vaak toereikend.

Voor een aangenaam warm winterdekbed is ± 600-700 gram Vulwol per m² nodig.

Per vierkante meter moet je rekenen op ongeveer 150-250 gram Vulwol.

Neem een kijkje op deze pagina en ontdek hoe je zelf berekent hoeveel Vulwol je nodig hebt.

De hoeveelheden in deze Rekenhulp zijn sterke richtlijnen, ontwikkeld om jou te helpen. Volg ze dus gerust. Het zijn echter geen garanties; we adviseren je dus om zelf ook een berekening te maken. Kijk daarbij naar de lengte, breedte en hoogte én de gewenste stevigheid van jouw project.